Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Πρόταση στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας για ψήφισμα καταδίκης των δηλώσεων Φίλη

Επειδή οι εμετικές θέσεις του Υπουργού Παιδείας δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες από την επιστημονική κοινότητα των εκπαιδευτικών, θα καταθέσω το παρακάτω κείμενο προς ψήφιση από το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας
Ψήφισμα καταδίκης των δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης επανέλαβε τη θέση του περί άρνησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

Η τοποθέτηση αυτή θα ήταν αδιάφορη για όλους μας, αν δεν έβγαινε από τα χείλη του Υπουργού Παιδείας, αν δεν ήταν θέση του φυσικού προσώπου που κατέχει τη σπουδαιότερη θέση στη διοικητική πυραμίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας είναι ακόμα νωπό, οι μνήμες είναι ακόμα ζωντανές στη μνήμη όσων τα έζησαν κι ακόμα βρίσκονται ανάμεσά μας. Είναι ντροπή να υποστηρίζει κανείς ότι η οργανωμένη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων δεν αποτελεί γενοκτονία. Δε θα έπρεπε να ξεχνάει ο κ. Υπουργός ότι μέσα στους ομαδικούς τάφους των Ελλήνων του Πόντου βρέθηκαν μαγκούρες και πιπίλες, απόδειξη ότι εκτελέστηκαν από τα τούρκικα στρατεύματα ανήμποροι γέροι κι αθώα μωρά. Μόνο χάρη στην ηρωική αντίσταση των ίδιων των Ποντίων και τις αντάρτικες ομάδες που αυτόβουλα δημιούργησαν περιορίστηκε η δυστυχία και ο θάνατος που σκόρπισαν οι Τούρκοι.
Εμείς, ως Έλληνες και εκπαιδευτικοί οφείλουμε να σεβόμαστε την Ιστορία του λαού μας, να διδάσκουμε στα παιδιά μας την αλήθεια, να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να καταδικάζουν κάθε γενοκτονία και κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Η αποσιώπηση και η μη παραδοχή ιστορικών αληθειών ποτέ δεν βοηθά στην προσέγγιση των λαών και στην ειρήνη, αντίθετα, η παραχάραξη της Ιστορίας μπορεί να γεννήσει την επανάληψή της. Μόνο η αναγνώριση, η αμοιβαία κατανόηση, η διατήρηση της μνήμης και ο σεβασμός στην ατομική και συλλογική ανθρώπινη αξιοπρέπεια μπορούν να αποτελέσουν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσουμε με τους γείτονές μας σχέσεις ειλικρινείς, καλοπροαίρετες, φιλειρηνικές.
Καλώ το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας να βγάλει ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη συγκεκριμένη θέση.
Σας ζητώ να καλέσουμε τη Δ.Ο.Ε. να τοποθετηθεί και να καταγγείλει τις επαίσχυντες δηλώσεις του Υπουργού.
Σας καλώ να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση να καταδικάσει με επίσημες δηλώσεις τη θέση του Υπουργού και να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου